Sağlık Kozmetik

Ağız Kokusu İçin

Birçoğumuz hayatında birkaç kez ağız kokusundan şikayetçi olmuştur. Tıbbi dilde ”halitosiz ” olarak adlandırılan kötü ağız kokusunun , dişlerimiz , iç organlarımız ve beslenmemizle ilgili bir çok sebebi olduğundan bahsetmiştik. Şimdi kendi alabileceğimiz önlemler ile kötü ağız kokusundan kurtulmanın yollarına bir göz atalım.

1) Ağız kokusunun ilk nedeni olan dişlerinizi ve diş etlerinizi korumakla başlayın , bunu sağlamak için vakit kaybetmeden diş ve ağız muayenenizi yaptırarak , ağız kokusuna yol açabilecek diğer patalojik nedenlerin tedavisine başlayın. Ağız içinde gerçekleşen enfeksiyonlar kötü ağız kokusunun başlıca nedeni olan bakterilerin çoğalması ve üremesi için en uygun ortamlardır. Enfeksiyonlu ortamda üreyen ve çoğalan bakterilerin ağız kokusuna yol açması kaçınılmazdır. Diş ve dişeti hastalıklarının neden olduğu kötü kokunun önüne geçebilmek için diş hekiminizin önerilerine uymalı , günlük olarak bireysel ağız ve diş temizliğinizi sağlamanın yanında , düzenli olarak ağız ve diş muayenenizi yaptırmalısınız. Diş fırçalama esnasında dişlerin tüm yüzeyleri temizlenmeli , bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşturan dil yüzeyinin temizliğine önem verilmelidir. Dişlerin ve dilin temizliğinin ardından fırça ile ulaşamadığınız bölgeler için diş ipi , gargara ve ağız bakım sularını kullanmak , ağız bakımınızı tamamlamanız için yeterli olacaktır.

2) Ağızda bulunan diş teli , protez ,  köprü ve dolguları kontrol ettirin. Kullandığınız köprü , diş teli ve diş protezleri üzerinde birikecek olan gıdaların temizliği her geçen gün daha da zor bir hal alacağından bakterilerin üremesi için uygun ortam oluşacak ve bu durum ağız kokusuna neden olacaktır. Bu durumun önüne geçmek için  yenilenmesi gereken köprü , dolgu ve protezler yenilenmeli, eksik olan dişlerin yerine vakit kaybetmeden  tedavi çözümleri aranmalıdır. Ayrıca diş taşları da ağız kokusuna neden olan önemli bir faktördür , diş taşları diş hekimi tarafından dikkatlice temizlenmeli , diş minesine zarar verme riski taşıdığından kesinlikle kesici ve sert cisimler ile kendi başımıza temizlenmeye çalışılmamalıdır. Ağız kokusunun tedavisinin dişlerden başladığı unutulmamalı , ağız yollu nedenler ortadan kalktıktan sonra ağız kokusu halen devam ediyor ise buna sebep olabilecek diğer rahatsızlıkları teşhis için doktora başvurmalıdır.

3) Özellikle sabah kalktığımızda ortaya çıkan ağız kokusunun en büyük nedenlerinden biri olan ağız kuruluğuna engel olmalı , bunun için bol su içmeli , sulu meyve ve sebze tüketimini arttırmalısınız. Tatsız yada xylitol içeren sakızları çiğneyerek ; yemek artıklarını yerlerinden sökerek mideye gönderebilecek , içerdiği antibiyotikler ile kötü kokuya neden olan bakterileri öldürebilecek olan tükürük salgımızı arttırabilir , bu şekilde kötü ağız kokusu ile başedebilecek en etkili silahımızı harekete geçirmiş oluruz. Başka hastalıkların tedavisi için kullanılan ilaçların yan etkileri ağız kuruluğuna neden olduğu gibi , gece burnumuz tıkalı uyumak ta ağız kuruluğuna neden olan bir diğer etmendir . Bu nedenle mümkün olduğunca burun tıkalı uyumamaya dikkat edilmelidir.

4) Su içeriği bol olan meyve (elma , karpuz , şeftali , çilek vb. ) ve sebzeleri(domates, salatalık , pırasa, lahana , kereviz vb. ) daha çok tüketmeye özen gösterebilir , yiyeceklerin üzerine doğranmış maydonoz ekelyebilirsiniz.

5) Sarımsak , soğan ve baharatlardan ve içeriğinde bunların bolca bulunduğu yiyeceklerden uzak durmanız gerekmektedir. Ancak pişmiş olarak tüketeceğiniz soğan ve sarımsaktan ağız kokusunu arttıracak zarar gelmeyecektir. Besin kökenli ağız kokularının geçici olduğu unutulmamalıdır.

6) Ağız kokusuna neden olan bakteriler ile mücadele edecek ve bu şekilde ağız kokusuna çözüm olabilecek bir diğer besin de tarçındır. Tarçın ağız içindeki bakteriler ile savaşacağı için , tarçın kullanabileceğiniz yiyeceklerde ,  içeceklerde ve tatlılarda  tarçın kullanmayı tercih edebilir , şekersiz olmak kaydı ile tarçınlı sakızlar ve kahve taneleri çiğneyebilirsiniz.

7) Basit şeker tüketimini azaltmak ta kötü ağız kokusuna neden olan bakterilerin çoğalmasını engellemeye yardımcı olur . Beyaz un içeren ve beyaz un ile yapılmış yiyecekler , şeker ihtiva eden yiyecekler ve glukoz şurubu ile tatlandırılmış tüm hazır besinler , ağız içindeki bakterilerin  yaşaması ve çoğalması için çok iyi bir ortama davetiye çıkarır. Basit şeker tüketimi , ağız kokusuna neden olan bakterilerin çoğalmasına yardımcı olmanın yanında , dişlerdeki çürümeyi de hızlandırır ve bu suretle ağız sağlığımızı doğrudan etkileyen bir faktör olarak göze çarpar.

8) Yiyecekleri iyice çiğnemek , ağızda besinlerin tükürükle iyice karışmasına ve bu sayede artık kalmadan mideye gönderilmesine yardımcı olur , artık yiyeceklerin dişlerde birikmesinin engellenmesi , bakteri oluşumunu engellemeye ve bu şekilde ağız kokusunu azaltmaya yardımcı olur.

9) Sigara ve Alkol tüketimi de ağız kuruluğuna neden olduğu için , ağız kokusu oluşmasına neden olan faktörlerin içerisinde yer alır. Sigara tüketimi , sebep olduğu kuruluğun yanı sıra , diş üzerinde ve diş taşlarında biriken katran nedeni ile dişlerin sararmış görünmesine sebep olmaktadır.