Yatırım - Finans

SÜBVANSİYON NEDİR ?

Devlet tarafından kişi yada kurumlara verilen karşılıksız desteklere sübvansiyon denir. Sübvansiyonlar , mal , para , hizmet desteği yada vergi indirimi olarak kişi yada kuruluşlara verilebilir.

Sübvansiyon , fransız kökenli subvention kelimizden dilimize aktarılmıştır. Sözlük tanımına göre destekleme anlamına gelen subvansiyon , çoğunlukla ekonomik bir terim olarak devlet desteği anlamında kullanılmaktadır.

Devlet tarafından verilen destekler , daha çok tüketimi yaygın olan ürünlere yapılmaktadır. Yerli üreticiyi korumaya çalışan , yada belirli ürünlerin fiyatlarını kontrol altında tutmak isteyen hükümetler , yaptıkları sübvansiyonlar ile bunu gerçekleştirmektedir.

Tüketiciyi ve son kullanıcıları koruma amaçlı yapılan sübvansiyonlarda , üreticinin maliyetinin altında satış fiyatı belirlenerek aradaki fark devlet bütçesinden karşılanabilir.

Sübvansiyonlar , doğrudan yada dolaylı olarak yapılabilir.

Doğrudan yapılan sübvansiyonlara , üreticiden mal alma , ülkeye kazandırılan birim döviz başına yapılan ödemeler , yapılan üretimin tonajına göre yapılan parasal destekler örnek verilebilir.

Dolaylı olarak yapılan sübvansiyonlara , kredilere uygulanan faizlerin düşük tutulması , üreticinin bazı vergilerden muaf tutulması ,  çalışanların sigorta primlerinin devlet tarafından karşılanması , üreticiye piyasadan daha ucuza yakıt verilmesi , tohumun ve hammaddelerin ücretsiz dağıtılması örnek verilebilir.

Verdikleri sübvansiyonlar ile yerli üretimi destekleyen devletler , belirli oranlarda kendi üreticisini korumayı başarmaktadır ,  diğer taraftan bu ülkelere mal ihraç eden ülkelerin üreticileri oluşan fiyatlarla rekabet edemeyerek büyük zarara uğramaktadır.