Sağlık Kozmetik

HAMİLEYKEN ADET GÖRÜLÜR MÜ ?

Hamileyken adet görülüp görülmeyeceği  , hamile olan yada hamile olduğundan şüphelenen birçok kadının merak ettiği konuların başında gelir. Hamile olan bir kadın normal şartlar altında adet görmez.

Bu sorunun temelinde iki soru yer almaktadır ;

Birinci grup gerçekten hamile olan ve adet gördüğünde hamileliğin sonlanmasından şüphelenen kadınlar.
İkinci grup düzenli adet gördüğü halde , kendi isteği dışında hamile olabileceğinden çekinen kadınlar.

Ne sebeble sorulursa sorulsun , normal sağlık döngüsünde hamile bir kadının adet görmesi mümkün değildir.

Ancak bu gerçekten yola çıkarak kesin bir hüküm vermek doğru olmayabilir. Çok nadir de olsa hamileliği sırasında adet kanaması gören kişiler bulunmaktadır. Özellikle hamileliğin ilk ayında normal karşılanabilecek olan bu durum ilerleyen aylarda da devam ederse mutlaka uzman bir hekime başvurmak gerekir. İlerleyen dönemlerde meydana gelen kanamalar her ne şekilde olursa olsun anne ve bebek sağlığı açısından çok riskli sonuçlar doğurabilir.

Hamileliğin ilk ayında gerçekleşen adet kanaması , sanıldığının aksine adet kanaması değildir , rahim duvarındaki değişkliklerden kaynaklanan ve halk arasında üstüne görmek olarak tabir edilen implantasyon kanamasıdır. Üstüne görmek olarak tabir edilen bu kanama ile karşılaşan kadınlar bunu adet kanaması olarak değerlendirdikleri için ancak ikinci ayın sonunda hamile olduklarının farkına varabilirler. Üstüne görme kanaması dikkatli bakıldığında normal adet kanamasından daha farklı ve miktar olarak daha azdır ,  kanama bazen akıntı şekilde olabileceği gibi hamile kalan her kadında farkedilir şekilde gözlemlenecek bir durum değildir.

Adet kanamasının dışında hamile iken farklı kanamalar gerçekleşebilir ve kişi bunun adet kanaması olduğunu düşünebilir , aslında bilinmesi gereken husus şudur ki ; her kanama adet kanaması değildir ,  
Adet kanaması olarak düşünülen kanamalar , farklı rahatsızlar sebebiyle yada düşük sebebi ile de gerçekleşebilir.

Hamileyken oluşan ve kişinin adet kanaması sanabileceği kanamalar rahim ağzı rahatsızlıklarına bağlı oluşan kanamalar olabilir ,  yine  benzer şekilde düşük durumunda da adet kanamasına benzeyen kanamalar görülebilir. Doğurganlığın çok hassas ve önemli bir konu olması sebebi ile en ufak rahatsızlık durumunda yada şüpheli kanamalar gözlenmesi durumunda uzman bir hekime muayene olmak izlenecek en uygun yoldur.