Beslenme Yemek Tarifi

Urfa yöresine ait olan ancak çoğunlukla doğu ve güneydoğu bölgesinde de tüketilen , ince köftelik bulgur , baharat , salça , et ve çeşitli yeşillikler ile yoğurularak yapılan çiğ köfte , bulgurun şişme özelliği nedeni ile kısa sürede tüketilmesi gereken bir yiyecektir.

Marul , lavaş ekmeği yada lahana ile servis edilebilen çiğköfte , bazı sofralarda meze olarak ta kullanılmaktadır.

  Malzemeler

 3 su bardağı köftelik bulgur

 2 tatlı kaşığı pul biber

 2 tatlı kaşığı kimyon

 1 tatlı kaşığı karabiber

 1 tatlı kaşığı tuz

 1 tatlı kaşığı yeni bahar

 3 kaşık domates salçası

 3 kaşık biber salçası

 2 adet orta boy kuru soğan

 4 diş sarımsak

 4 domates

 yarım demet maydanoz

 4 dal yeşil soğan

 2 limon

 yarım kilo yağsız kıyma

  Derin bir kap yada çiğköfte tepsisinin içerisine 3 su bardağı bulguru dökerek üzerine , pul biberi , kara biberi , tuzu , kimyonu , yeni baharı , domates salçası ve biber salçasını ekleyin.

 2 adet orta boy soğanı ve 4 diş sarımsağı küçük ve ince parçalar haline gelecek şekilde doğrayın ve bulgura ekleyin.

 Tüm malzemeleri birkaç dakika karıştırıp , kabuklarını soyduğunuz 2 domatesi ekleyerek yoğurmaya devam edin , yeterince yumuşaklığa erişmezse 2 adet daha soyulmuş domatesi ekleyerek 15 dakika kadar daha yoğurun.

 Son olarak yarım kilo yağsız kıymayı da karışıma ekleyerek 10 dk kadar daha yoğurun.

 Çiğköfte hazır hale geldiğinde ince ince doğradığınız maydonoz ve taze soğanı ekleyerek eşit miktarda karışıncaya dek yoğurun.

 Hazır olan çiğköfteyi avuç içinde sıkarak , lavaş ekmeği , marul yada haşlanmış lahana yardımı ile servis edebilirsiniz , isteğe göre köftenin üzerine limon sıkabilirsiniz.

 (kıymasız çiğköfte için , kıyma koyma aşamasında kıyma yerine bir miktar sıvıyağ koyarak yoğurmaya devam edebilirsiniz. Sıvıyağ çiğköftenin kıvamını bulması için yardımcı olacaktır.)

  Afiyet Olsun